Yangın Merdiveni Hayat Kurtarır
Günümüzde ev kazalarında yaşanan acı kayıpların sayısı azımsanamayacak kadar çoktur. Pek çok ev kazasının sebebi ciddi sonuçlara yol açmaktadır. Bunlardan bazılarının sebebi dikkatsizlik ve gereken önlemlerin alınmamasıdır. Ev kazalarının çoğu ütünün prizde unutulması çocukların evde yanıcı ve yakıcı maddelerle oynaması vs gibi önemsiz gibi görünen sebeplerden kaynaklanmaktadır. Evde yakılan sobadan sızan veya şofbenden sızan gaz nedeniyle yaşanan zehirlenmeler çıkan yangınlar da büyük acılara sebep olan kazalardandır. Sabotaj sebebiyle çıkan yangınların oranları da küçümsenmeyecek kadar çoktur. Ülkemizde her yıl milyonlarca hektar orman bu sebeple yok olmaktadır.
Evde küçük çocukların sebep olduğu yaralanmalı veya yangına sebep olan ev kazalarına yol açan hareketleri olsun binalarda bacaların damdaki yanlış konumlandırılması olsun bacaların gerektiği gibi sıvanmaması tavan arası ve çatı gibi yerlere kolay tutuşacak nesnelerin konması nedeniyle yazın güneş ışınlarının vurması sonucu pek çok yangına sebep olduğu bilinmektedir. Yakıt deposuna veya yakıtla çalışan cihazların yakınına kıvılcım çıkarabilecek nesnelerin konması prizde ocak ve ütü fişlerinin unutulması ocakların üzerine büyük tencere kazan gibi nesnelerin konarak uzun süre ısıtılması da bilindiği halde yanlış yapılan uygulamalar olup yangına sebebiyet vermektedir.
Biz bu yangınlara karşı ne gibi önlemler alabiliriz ve nasıl korunabiliriz. Bunun için çeşitli sosyal yardımlaşma kurumları ve birçok dernek çeşitli talimatlar yayınlamıştır. İlk olarak yangın ihtimallerine karşı dikkatli ve tedbirli olmalıyız. Yanıcı patlayıcı çabuk tutuşan benzin alkol gaz gibi maddeleri bilinçli kullanmalıyız. Ütü ocak soba gibi elektrikli ev aletlerinin sağlam olmasına ve kullanılmadığı zamanlarda kapalı olmasına dikkat etmeliyiz. Bunları dikkatli kullanmalıyız. İşimiz bitince fişini prizden çıkararak kapatmalıyız. Evde bulunan küçük çocuklara dikkat etmeliyiz. Onların elektrikli aletlerle kibrit çakmak gibi nesnelerle oynamasına kesinlikle izin vermemeliyiz.
Yanıcı patlayıcı ve çabuk tutuşan maddeleri ateşten uzakta bulundurmalıyız. Sigaralar gelişi güzel söndürmeden atılmamalıdır. Bu nedenle her yıl milyonlarca hektar orman yok olmaktadır. Evde okulda iş yerlerinde elektrik tellerinin sıyrık olmamasına ve bağlantılarının uygun şekilde yapılmasına dikkat etmeliyiz. Eğer bu işlerle bizim dışımızda birileri ilgileniyorsa mutlaka uyarmalı ve düzeltilmesini sağlamalıyız. Evlerimizin okulların bacalarını her yıl temizletmeliyiz ve sıvalarının düzgün yapılmasını sağlamalıyız. Okullarda ve iş yerlerinde yangın söndürme tüpleri ve araçları bulundurmalıyız. Bu araç ve tüplerin her yıl muntazam olarak bakımlarını yaptırmalıyız.
Bunlara benzer daha pek çok önlem ve tedbiri sayabiliriz. Ama bir tanesi vardır ki bizleri ölümden kurtaran can havliyle kaçmak istediğimizde bize en güvenli yolu sunan sistemdir. Yangın merdiveninden bahsediyoruz. Yangın merdivenleri herhangi bir yangın ya da zehirlenme anında bizlerin tek çıkış yolu olup güvenle ve hızlıca bizleri o ortamdan dışarıya taşır. Günümüzde yangın merdiveninin yeterli ve gerektiği gibi olmaması sebebiyle onlarca can kaybı yaşanmaktadır. İşte bu nedenle yangın merdiveni hayati önem taşımaktadır ve gerekliliği tartışılamayacak derecede önemlidir.
“Z tipi” (çift kollu) ve “dairesel” merdiven olarak iki gruba ayrılan yangın merdivenleri sadece yangın ve doğal afetler dışında terör saldırısı gibi binaların hızla boşaltılması gereken durumlarda da kullanılır. Yangın merdivenleri insan hayatı için büyük önem arz etmektedir. Temmuz 2002 tarihli “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik” ile binalarda bulunması gereken yangın merdiveni tipleri ve bunlara ilişkin ölçüler düzenlenmiştir. Bu yönetmeliğe uygun olarak merdiveni bulundurmayan konutlarda oturmamaya ve iş yeri açmamaya özen gösterin. Nüfusu yoğun ve çalışma kapsamı geniş olan büyük şehirlerde olduğu gibi İstanbul yangın merdiveni kullanımında da önceliğini göstermektedir.