YANGIN MERDİVENİ

Yangın merdivenleri binanın dışında veya binanın ana gövdesinden ayrı bir şekilde iç kısma monte edilmiş acil durum çıkışıdır. Yangın veya başka tehlikeli durumlarda normal merdivenlerden kullanılamaz olduğu veya kullanılması çok riskli olduğu zamanlarda dışarıya kaçma amacıyla yangın merdiveni kullanılır. Yangın merdivenleri dershanelerde, okullarda apartmanlarda ve çok katlı binalarda kullanılmaktadırlar. Acil durumlarda insanların hayatını kurtarmak gibi önemli özelliği sebebiyle bir bina inşaatında en önemli unsur yangın merdivenleridir. Yangın merdivenleri yapı olarak yatay şekilde dizilmiş platformlar ile merdivenlerin birbirine bağlanması sonucu oluşmaktadır.

Yangın merdivenlerinde açık çelik ızgaralar kullanılmasının sebebi buzlanma, karlanma ve yapraklanmayı önlemektir. Hırsızların ve binaya izinsiz girişlerin engellenmesi amacıyla yangın merdivenlerindeki kapılar kilitlidir. Fakat acil durum esnasında yangın alarmına basıldığı andan itibaren kapılar açılarak kaçış mümkün hale gelmektedir. Ayrıca yangın merdivenleri kolay ulaşım amacıyla pencere altlarına de yerleştirilmektedir. Son dönemlerde üretilen yangın merdivenleri elektronik sistemlerle desteklenmiş olmasına rağmen eski tip binalarda değil elektronik sistem bir yangın merdiveni dahi bulunmamaktadır.

Yangın merdivenlerinin tarihsel gelişimi sırasında çok değişik olaylara ve icatlara şahit olunmuştur. İlk olarak 1887 yılında Anna Connelly tarafından yangın merdiveni üretilmeye başlanmıştır. Anna’nın yangınlardan daha rahat kaçabilmek için ürettiği bu ürün şirket sahipleri tarafından çok beğenildi ve binalarına kurulmaya başlandı. İlk yangın merdivenlerinin çok ucuz olması ve duvarları yeniden yapılandırmaya gerek duyulmadan inşa edilebilmesi yoğun şekilde tercih edilmesinin temel sebebini oluşturuyordu. Daha sonra 1990’lı yıllara gelindiğinde binaların çoğalması ve yangın merdivenlerinin kullanımının artması sonucu yangın merdivenleri kullanılarak hırsızlık olayları yaşanmaya başlandı. Bu olaylar aşırı derecede tepki çekmeye filmlere ve kitaplara konu olmaya başladı. Bu durum ilk yangın merdivenlerine olan güveni azaltmaya başlayınca tüp şeklinde bir brandayla yangın merdiveni oluşturuldu. Bu branda sayesinde yangın anında tüpe atlayan kişi el ve ayaklarıyla tüpün kenarlarına baskı uygulayarak yavaş bir şekilde yere inmeyi başarabilecekti. Bu yangın tüpü pencereye yapıştırılmış ve doğruca caddeye doğru salınabilecek bir yapıda olmasına rağmen bina içinde çok fazla yer ve ağırlık oluşturduğu için sorun yaratmaya başlamıştır. Daha sonraki süreçte ise yangın merdivenleri giderek gelişmiş ve bugünkü duruma gelmeyi başarmıştır.

Tehlikeli bir yangın anında bir dakika içinde binayı saran yangından kurtulmanız için çalan dedektör sizi yangından kurtarmaya değil sadece kaçmanız için uyarmaya yarar. Oysaki yangın merdiveni olay anında hemen en kısa ve güvenli yoldan insanların kurtulmasını sağlar. Yangın merdivenlerinin kurulması sürekli estetik görüntü olarak sıkıntı yaratmaktadır. Fakat binalarda yangın merdivenlerinin varlığı zorunlu olmasından dolayı yangın merdivenleri tecrübeli kişiler tarafından yapılmalıdır. Bu işin uzmanları hem estetik olarak şık bir yangın merdiveni inşa ederken hem de güvenli, sağlam ve uzun ömürlü yangın merdivenleriyle insanların hayatlarını kurtarmaya devam ederler. Başarı Mühendislik yangın güvenlik sistemleri firması.